" Domain has exceeded the max defers and failures per hour (5/5 (50%)) allowed. Message discarded. " - cPanel

Selepas  cPanel versi 11.32, yang kami naik taraf pada awal May 2012, satu ciri baru yang bertujuan untuk mengehadkan keupayaan tapak eksploit atau hack untuk menghantar spam telah dilaksanakan. Beberapa pelanggan yang menghantar mel massa telah mencetuskan ciri ini, disebabkan bilangan alamat e-mel buruk / tidak dapat dihantar pada senarai mereka.

Sekiranya anda menghadapi masalah ini, anda akan menerima mesej bounce dengan ralat seperti berikut:

" Domain has exceeded the max defers and failures per hour (5/5 (50%)) allowed. Message discarded. "

cPanel akan sentiasa memantau e-mel yang dihantar melalui semua akaun e-mel di domain anda, dan jika, dalam masa yang lalu, lebih daripada 25% daripada penghantaran percubaan telah gagal, e-mel keluar akan sementara menjadi terhad.

Bahagian "(5/5)" kesilapan menunjukkan bahawa ukuran lonjakan menendang dalam seketika 5 bounce telah dikesan selama sejam. Dalam erti kata lain, jika anda mempunyai 4 bounce dalam satu jam semasa anda menghantar 16 e-mel, walaupun 50% e-mel anda telah bounce, tidak akan terjadi kerana anda berada di bawah 5 bounce. Sebaik sahaja anda mencapai lima bounce dalam satu jam, ukuran peratusan bounce diambil dan sekatan penghantaran dikuatkuasakan jika anda melebihi had peratusan bounce.

Kerana terdapat pelanggan yang gagal mengekalkan skrip PHP mereka dikemaskini dengan versi terbaru, beberapa laman web terdedah kepada eksploitasi oleh spammer. Tapak digodam dan akaun mel dirampas untuk tujuan spam. Kerana kempen spam mempunyai kadar bouncing yang tinggi, ciri ini dapat dengan cepat membatasi kerosakan yang boleh dilakukan oleh eksploit ini, dan mencegah server kami dari di senarai hitam dns, dan kemudian tidak dapat mengirim e-mel yang sah dengan benar.

Jika anda menghantar mel massa dan tidak menyimpan senarai mel anda dengan bersih dengan membuang alamat e-mel yang tidak sah, anda boleh menjana cukup bounce untuk membatasi penggunaan senarai mel anda. Satu-satunya cara untuk mengatasi masalah ini ialah membersihkan senarai anda dan mengalih keluar sebarang alamat e-mel tidak sah.

Penggunaan pengurus senarai mel yang baik, dikonfigurasi dengan betul untuk memproses bounces, akan membantu. Sistem seperti phpList, yang boleh dipasang melalui Softaculous di panel kawalan. disini kami juga ingin tegaskan bahawa dasar penggunaan kami yang  sah memerlukan SEMUA jisim massa (bererti mana-mana e-mel yang dihantar pukal kepada lebih daripada satu penerima) mesti mempunyai satu link klik berhenti langganan yang mudah untuk membolehkan penerima dengan mudah memilih keluar. Ini cukup memerlukan anda menggunakan sistem e-mel automatik sejenis yang akan mengendalikan langganan langganan. Perhatikan bahawa dasar penggunaan kami yang autorized TIDAK mengizinkan anda menghantar e-mel massa apa-apa jenis yang tidak dihantar melalui sistem yang mengendalikan opt-out dan bounces dalam cara automatik .

Menentukan penyebab kesilapan ini

Sekiranya anda tidak pasti dengan tepat apa yang menyebabkan ini, anda mungkin boleh mencarinya dengan menggunakan ikon E-mel E-mel dalam panel kawalan hosting anda. Apabila anda mengklik ikon Jejak E-mel, anda akan melihat bidang di mana anda boleh memasukkan alamat e-mel penerima dan kemudian klik butang "Run Report" untuk mendapatkan maklumat mengenai e-mel yang dihantar kepada penerima tersebut. Jika anda memasukkan apa-apa untuk alamat e-mel penerima, anda akan mendapatkan kembali data untuk semua lalu lintas e-mel, dan ketika anda melihatnya, anda akan melihat kumpulan pesan yang bounce yang dapat membantu anda menentukan pengirim yang menyebabkan masalah itu, dan mengapa.

  • 1 Users Found This Useful
Was this answer helpful?

Related Articles

How to Setup Email in Outlook Express

Setting Up Your POP or IMAP Email Address in MS Outlook ExpressThis tutorial shows you how to set...

I'm having trouble sending email, what could the problem be?

If you are having trouble sending email, it is probably due to the auth scheme needed to allow...

Email Setting Guide For TMNET/STREAMYX ISP Users

SETTING UP EMAIL CLIENT FOR SMTP PROXY OR USING PORT 587 Outlook express 1.Start Outlook...

How to Setup Email in Outlook Express (using IMAP)

Setting Up Your POP or IMAP Email Address in MS Outlook ExpressThis tutorial shows you how to set...